Het 'eigen risico' en de 'eigen bijdrage'

Het 'eigen risico' en de 'eigen bijdrage'

Weet u het verschil tussen deze twee begrippen?

De zorgverzekering kent een eigen risico en een eigen bijdrage. Iedereen die gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering krijgt met het eigen risico te maken en in sommige gevallen ook met de eigen bijdrage. In beide gevallen betekent het dat u (een deel van de) zorgkosten moet betalen. Er bestaat nogal eens wat verwarring over de begrippen. Wat het verschil is tussen beide leggen we graag uit.

Eigen risico

Als u kosten maakt voor zorg, die vergoed worden vanuit de basisverzekering (bijvoorbeeld bij een volledige gebitsprothese, maar ook bij specialistische zorg of medicijngebruik), dan heeft u te maken met het eigen risico. In 2023 bedraagt het eigen risico minimaal € 385,- per kalenderjaar. Het kan zijn dat u een hoger eigen risico heeft afgenomen in ruil voor een lagere verzekeringspremie.

Het eigen risico betekent dat u eerst dit bedrag zelf moet betalen voordat de zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. Het eigen risico is voor iedereen verplicht.

Eigen bijdrage

Voor tandprothetische behandelingen die uit de basisverzekering vergoed worden, heeft de overheid bepaald dat u een eigen bijdrage betaalt.

Raadpleeg vooraf altijd uw zorgverzekeraar indien u het exacte bedrag van uw eigen bijdrage wilt weten.

Indien u een aanvullende verzekering heeft, wordt de eigen bijdrage mogelijk vergoed uit de aanvullende verzekering. Omdat genoemde inhoudingen door zorgverzekeraars, overheid of door uw aanvullende verzekering aan veranderingen onderhevig zijn, is de behandeldatum waarop de behandeling is uitgevoerd of de prothese is geplaatst, leidend voor de dan geldende regels.

Allebei betalen

Het kan voorkomen dat u zowel een eigen bijdrage als een eigen risico moet betalen. Maakt u zorgkosten waarvoor een eigen bijdrage geldt? Dan betaalt u deze eerst zelf, de rest van de rekening gaat af van het eigen risico (als u dit nog niet heeft opgebruikt). Heeft u al wel zorgkosten gemaakt en geen eigen risico meer? Dan hoeft u alleen een eigen bijdrage te betalen.

Meer informatie

  • Het eigen risico in termijnen betalen

    Wanneer u uw eigen risico niet in één keer kunt betalen, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Zij bieden u de mogelijkheid om dit bedrag in termijnen te betalen. Weet u in het begin van het kalenderjaar al dat u uw gehele eigen risico moet gaan betalen? Geef dit dan ook aan bij uw zorgverzekeraar bij het afsluiten van uw verzekering of aan het begin van het nieuwe jaar.

    U kunt dit bedrag bij een aantal zorgverzekeraars namelijk in delen af laten schrijven, tegelijk met uw maandelijkse zorgpremie. Wanneer aan het einde van het jaar blijkt dat u uw eigen risico dat jaar toch niet (helemaal) hoeft te betalen, krijgt u het (verschil) teruggestort.

 

Bent u al patiënt bij ons?

Afspraak maken


Nog géén patiënt bij ons? Meld u dan hieronder aan:

Geslacht/Gender:*
BSN (direct invullen versnelt het aanmeldproces) (citizen service number):
Staat u onder bewind?/Are you under guardianship?:*
Hoe bent u bij ons terecht gekomen?/How did you find us?:

 

Tandheelkundig Centrum Walburg
Van Karnebeekpad 5
3332 CS
Zwijndrecht
Vr
8:30 - 12:30
13:00 - 17:00